dinsdag 10 februari 2015

Goed luisteren is het halve werk – 3 tips


Ik geef klanten graag het advies om vaker vragen te stellen. En vervolgens echt goed naar de antwoorden te luisteren. Want als het om het aanpakken van communicatie issues gaat zit ‘m daar vaak de kneep: door goed te luisteren komt het échte probleem naar boven en is een effectieve oplossing ineens een stuk dichterbij. Maar….dat lukt alleen als je écht luistert: met een open mind, niet sturend in een bepaalde (gewenste) richting, niet op zoek naar de bevestiging van je eigen mening en niet wachtend op het moment dat je kunt interrumperen en/of je eigen ervaringen kunt delen. En dat valt niet mee (ik spreek uit ervaring en ben nog steeds lerend)!

Met deze 3 tips creëer je in ieder geval een stevige basis om goed te kunnen luisteren. Naar klanten, patiënten, cliënten, bewoners, collega’s, partners, kinderen….kortom: naar alle mensen om je heen.

1. Ja of nee? Neem een beslissing!
Beslis allereerst of je wel of niet gaat luisteren. Zo ja: dan praat je dus niet, je gaat luisteren. Met volle aandacht voor de ander, met al je zintuigen. Heb je de ‘wil’ om te luisteren, dan heb je al 60% van je luistervermogen aangesproken!

2. Laat je niet afleiden
Laat je niet afleiden. Facebook, Twitter, What’s App, Instagram ….alles kan wachten. Dus: uit die telefoon! Word je afgeleid door andere zaken, zoals voorbij razend verkeer, een openstaande deur of pratende mensen, geef dit dan aan en zoek een plek waar je zonder afleiding en met volle aandacht naar de ander kunt luisteren.

3. Eigen mening op de gang
Ga zo blanco mogelijk het gesprek in: alle meningen, (voor)oordelen, ervaringen, herinneringen en oplossingen die je op voelt komen tijdens het gesprek….dirigeer ze naar de gang! Het gaat er om dat je je zo goed mogelijk beschikbaar stelt voor het verhaal van de ander. Niet dat je je mening geeft, jouw persoonlijke ervaringen deelt of met een oplossing komt.

Ik zou zeggen: probeer het eens en kijk wat er gebeurt, zowel bij jou als bij degene waar je naar luistert. Succes en ik hoor graag je ervaringen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten